Swift with Furkan

Android Stagefright Zafiyeti

Android Stagefright Zafiyeti

Linkedin, Twitter gibi sosyal ağları ve medyayı yakından takip eden biri olarak son zamanlarda Linked’in üzerinden iş odaklı Whatsapp grubu kurma modası oldukça dikkatimi çekiyor. Bu modada, bir kişi Whatsapp üzerinde bir grup açıyor ve bunu Linkedin üzerinde duyuruyor ardından ilgilenen kişiler bu duyurunun altına cep telefonu numaralarını yazarak bu gruba dahil olmak istediklerini söylüyorlar. Grubun kurucusu olan kişi de ardından bu cep telefonu numaralarını teker teker gruba eklemeye başlıyor.

 

 

Sorun bunun neresinde diye soracak olursanız birincisi Linkedin iş odaklı kullanılan bir sosyal ağ ve burada çalıştığınız kurumdan, pozisyonunuza kadar işiniz ve işyeriniz ile ilgili çeşitli bilgiler paylaşıyorsunuz. Kurumları hacklemek isteyen art niyetli kişilerin, istihbarat servislerinin, kurum çalışanlarını hedef aldığını biliyoruz. En yakın örnek olarak Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerde, ABD istihbarat servisi NSA ile İngiliz siber istihbarat servisi GCHQ’nun, 2010 yılında sim kart şifreleme anahtarlarını çalmak için sim kart üreticisi Gemalto firmasının çalışanlarının e-posta ve Facebook hesaplarına sızdıkları anlaşılmıştı. 2015 yılında neler yaptıklarını hayal bile edememekle birlikte, istihbarat servisleri dışında art niyetli kişilerin de akıllı telefonları hatta ve hatta akıllı saatleri bile hedef aldığını görüyoruz.

Eskiden olsaydı, telefon numaranızı internette ve/veya herhangi bir ortamda paylaştığınızda başınıza gelebilecek en kötü şey olsa olsa gecenin köründe sizi rahatsız eden bir telefon sapığı olurdu. Ancak bu çağda başınıza gelebilecek en kötü şey, telefonunuzu hackleyen (Evil Pi başlıklı yazımda zafiyet barındıran Android telefonların nasıl istismar edilebileceğini simüle etmiştim.) ve tüm kişisel verilerinizi çalan bir art niyetli kişi olabilir.

5 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen Black Hat bilgi güvenliği konferansında, Joshua Drake (@jduck) tarafından 950 milyon Android cihazı etkileyen bir zafiyetin detaylarına yer verildi. Bu zafiyeti istismar etmek (cep telefonunu/tableti hacklemek) için hedef kişinin cep telefonunu bilmek ve istismar kodu içeren bir multimedya mesaj veya mp4 formatına sahip bir video dosyasının bağlantı adresini göndermek yeterli oluyor.

Android işletim sistemi için yamalar bildiğiniz üzere Google tarafından hemen yayınlansa da, telefonunuza indirilebilmeniz için cihaz üreticisi (misal Samsung) tarafından güncelleme yazılımının hazırlanması gerekiyor. Durum böyle olunca da Google ilgili zafiyeti ortadan kaldıran yamayı zafiyetin tespitinden bir gün sonra yayınlasa bile üreticinin de elini çabuk tutması gerekiyor.

Her ne kadar Google ilgili yamayı yayınlasa da bu defa da yamanın aslında zafiyeti ortadan kaldırılmadığı Exodus firmasının yaptığı bir araştırma ile ortaya çıktı. En iyi ihtimalle Eylül ayından önce bu yamayı Android cihazımıza yükleyemeyeceğiz gibi görünüyor.

Peki elimizi kolumuzu bağlayıp bekleyecek miyiz ? Hayır. İlk olarak Android cihazımızın bu zafiyetten etkilenip etkilenmediğini StageFright Detector aracı ile öğrenebiliriz.

 

 

İkinci olarak her ne kadar MMS, atak vektörlerinden sadece biri de olsa, en kolay istismar edilebileceği için buradan gelecek bir saldırıyı engellemek için size gönderilen MMS’in Android cihazınız tarafından otomatik olarak almasını engellemek isteyebilirsiniz. (Bunu devre dışı bıraksanız bile, manuel olarak gelen MMS’i alıp görüntülediğiniz taktirde cihazınızın hacklenebileceğini unutmayın!)

MMS’in otomatik alması ve gösterilmesini devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Android için; Ayarlar -> Mesaj -> Multimedya mesajları -> Otomatik al
Google Hangout için; Hangout -> Ayarlar -> SMS -> MMS’leri otomatik al

Samsung kullanıcısı iseniz MMS’i devre dışı bırakmak için Samsung tarafından yayınlanan MMS control uygulamasını da yükleyebilirsiniz.

Yukarıdaki adımlar bir yama gibi bu zafiyeti tamamiyle ortadan kaldırmayacağı için ve Google firması Android 4.0 “Ice Cream Sandwich” ile gelen ASLR (address space layout randomization) güvenlik önlemi sayesinde bu zafiyetin çok sayıda cihazda istismar edilmesinin zor olduğunu söylese de, yama çıkana kadar dikkatli olmakta fayda var.

Sonuç itibariyle, akıllı cihazlarda ortaya çıkan zafiyetleri istismar etmek için kimi zaman sadece cep telefonu numarasının yeterli olması, kurumlara sızmak isteyen art niyetli kişilerin kurum çalışanlarını hedef alması ile sonuçlanabiliyor bu nedenle cep telefonu numaranızı paylaşırken bile temkinli olmakta fayda olduğunu asla unutmayın.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

Exit mobile version