“ROOT” nedir? “ROM” nedir?

Rom nedir?


Rom kullanılabilir bellek demektir.Cihazınızın yazılımıdır.P.c nizde olduğu gibi elinizdeki akıllı telefonlarınızdada kullanılan depolama birimidir diyebiliriz.Nasıl desem telefonunuzun daha kararlı çalışması için oluşturulan bir yazılımdır.Telefonunuzun açılışında gösterilecek olan görselleri programları v.s kapsar.

Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan kullanıcılar da Rom yükleyebilmektedir..Eğer yukarıda verdiğim linkte bir gezinti yaptıysanız Android hakkında az çok bilgi sahibi olduysanız beni daha iyi anlayacaksınızdır.

Mesela Androidde 1.5 , 1.6 , 2.0 , 2.1 …. diye sınıflandırdığımız romlar vardır.Bu romlar arasında özellik bakımından farklar vardır.2.1 de bulunan özellik 1.5 de bulunmamaktadır.

2 çeşit rom vardır.Biri firmaların kullanıcılarına sunduğu orjinal Romlardır.Diğeri custom rom dediğimiz yazılımcılar tarafından paylaşım amaçlı sonradan yazılan romlardır ki bu romlar bazen orjinallerine taş çıkartacak kadar işlevsel olabiliyor fakat göz önünde bulundurmamız gereken bir durum var ki bu romlar cihazınızı garanti dışı bırakır.

Ne işe yarar ki bu rom?

Söylediğimgibi Telefonunuzun özelliklerini arttırır.Bir önceki sürümde yapamadıklarınızı yapabilirsiniz.

Nasıl yapacağım?

Forumumuzda telefonların kendi bölümlerinde anlatımlar mevcuttur.Sorun yaşarsanız yada anlamadığınız birşey olursa Android hakkında bütün sorularınız bölümüne yeni konu açarak yazabilirsiniz.Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.

Rom yüklemenin riski varmıdır?

Elbette vardır.Bazen bu işlem sırasında telefonunuz göç edebilir yani kullanılamayacak durama gelebilir aman dikkat derim.O yüzden ince eleyip sık dokumak gerekir.


Rom’u az çok kavradıkta Root nedir?

Root:Android işletim sisteminde adminstratör yetkisine sahip oluyoruz.Bazılarınızın anlamadım ne diyorsunuz siz dediğinizi duyar gibiyim.Windowsta tam yetkiye sahip olmaya Adminstrator yetkisi diyoruz Linux işletim sisteminde buna root diyoruz.Telefonunuzda tam yetkiye sahip oluyorsunuz yani tam anlamıyla telefonunuza hükmede biliyorsunuz.Erişemediğiniz yerlere erişebililyorsunuz.

Rom ile Root aynı şeyler değil karıştırmayın.

Rom yükseltmek bazen çok kolay bir işlem gibi gözüksede acemi ve dikkatsiz kullanıcılar telefonlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir.Bundan dolayı tekrar ediyorum çok dikkatli olun sorun soruşturun okuyun bir daha okuyun ve öyle işe koyulun!

Bu Root işleminin ne faydası olacak ki?

Biraz önce bahsettiğimiz gibi tam yetkiye sahip oluyorsunuz.Buda gizli olan yerlere erişebilmenizi her yere girebilmenizi değişiklik yapabilmenizi sağlıyor artık adminstrator yetkisini almış oluyorsunuz.İstemediğiniz gereksiz bulduğunuz programları kaldırabiliyor,sistem yedeğini alabiliyor,rom yükleyebiliyor ve daha nice şeyleri yapabiliyorsunuz.

Bazı uygulamaların yanında Root gerektirir yazıyor ne anlama geliyor?

Bu uygulamalar root etmeden çalışmıyor.Root işlemi gerektiğinde bu uygulamalar izin istiyor onaylayıp onaylamadığınızı soruyor.Kabul ederseniz uygulama artık root hakları ile işlem yapabiliyor.

/////////////////////////***************\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Root Erişimi Nedir?

“Root” sözcüğü aslında android’in de temel alındığı linux dünyasından gelmektedir, ve linux sistemlerindeki en yetkili kullanıcıyı ifade eder. Windows sistemlerinde bu kullanıcıyı “Administrator” olarak biliyoruz. Telefonunuza root erişimi sağlamak da (“getting root”, “rooting”) işletim sistemini modifiye edilerek size bu “root” kullanıcısının haklarını vermek, böylece sistem üzerinde tam kontrol hakkı tanımaktır. Bunu da sisteme su (superuser) programını yükleyerek isteyen programlara bu yetkiyi tanıyarak gerçekleştirir.
Bu sayede telefonunuz üzerinde gelen gereksiz programlardan kurtulmaya tutun da, hosts dosyasını değiştirmek, hatta telefonunuza başka bir ROM yüklemeye kadar root olmadan yapamayacağınız bir çok işlemi yapmanızı sağlamakta.

Yeri gelmişken açıklayalım, root işlemi ve sisteminize başka bir ROM yüklemek tamamen farklı işlemlerdir. Rooting -çoğu zaman- çok basit bir işlem ile yapılarak telefonuzun garantisine ve içinde hazır gelen işletim sisteminin bütünlüğüne dokunmazken, yeni bir ROM yüklemek, recovery, system, boot (hatta bazen radio) partisyonlarını flashlamayı gerektirir ve sonuçta bambaşka bir android versiyonu kullanırsınız.

Uyarı! Root işleminin, genelde sorunsuz ve basit bir işlem olsa da, her standart dışı modifikasyonda olduğu gibi, deneyimsiz ve dikkatsiz iseniz telefonunuza kalıcı olarak zarar verme ihtimali vardır. Bu yüzden lütfen bu konulardaki dökümanları, tartışmaları, kılavuzları iyi ve dikkatli bir şekilde okuyun.

Root İşleminin Yararları, Neden Telefonumu Root Etmeliyim?
Buraya kadar iyi hoş da, pratikte ne iş yarar bu root, ne diye telefonumu bu kadar kurcalayayım diyenler için, root işleminin size sağladığı yararlara biraz göz atalım:

Sistem Üzerinde Tam Kontrol

Root işleminin en temel yararı, size sistemin daha önce erişmediğiniz köşelerine, detaylarına erişim hakkı (sadece okuma hakkı değil, yazma / değiştirme hakkı da) sunmasıdır. Bu sayede tüm sistem dosyalarını silebilir, değiştirebilir, yeni temalar yükleyebilir, gereksiz sistem programlarını sistemden kaldırabilirsiniz.

Örneğin Türkiye’de bizim hiç kullanamadığımız Google Voice ve Amazon mp3 gibi programlar, ayrıca birçok daha iyi alternatifi olmasına rağmen sistemle otomatik yüklenen twitter uygulaması gibi programlar sistem partisyonunda boş yere yer harcıyor, bunları silip telefon hafızasında çok değerli alanlar kazanabilirsiniz.

Yeni Bir Recovery Imajı Yükleme ve Sistem Yedeği Alma

Eğer telefonunuzda root erişimine sahipseniz android’le gelen hazır recovery partisyonu yerine (recovery: sistem kurtarmak ve diğer bazı sistem açılışından önce yapılması gereken işlemleri yapmak için kullanılan bölüm) ClockworkMod ya da AmonRa gibi çok daha yetenekli recovery imajları yükleyebilirsiniz.

Bu recovery imajlarının tüm detaylarına burada girmeyeceğim, ancak sistem yedeği alma (nandroid backup) işleminden biraz bahsedeyim.

Biliyorsunuz google, contact’larınızı, application ayarlarınızı vs. kendi serverlarına sürekli olarak senkronize ediyor. Yani işletim sistemini upgrade ettiğinizde, ya da yeni bir android telefona geçtiğinizde contaclarınız, ayarlarınız vs. bu serverlardan geri yükleniyor. Ama sürekli telefonu ile uğraşanlar, özel ROM’lar yükleyenler, sistemin detaylarını kurcalayan programlar yükleyenler ve işleri sağlama almak isteyenler için, bu kadarından fazlası gerekecektir.

İşte bu recovery imajları içinde bulabileceğiniz nandroid yöntemi ile sistem yedeği almak tam da bu noktada işimize yarıyor. Nandroid ile aldığınız backup, sistemin o andaki birebir imajını (tüm işletim sistemi, cache, data dosyaları, application’lar vs.) SD kartınıza saklıyor, ve telefonuzda birşeylerin ters gitmesi durumda eski haline döndürmeniz için orada tutuyor.

Değişik ROM’lar yükleme

Android işletim sistemi bildiğiniz gibi açık kaynak kodlu. Bu yüzden birçok uygulama geliştirci, bu kaynak kodundan yararlanarak kendi android versiyonlarını (Mod) çıkarıyorlar; CyanogenMod, DamageControl, Kang-o-rama gibi. Bu ROM’ları yüklemek, sistemi, boot dosyalarını tamamen değiştirmek anlamına geldiğinden daha önceden root erişimine açık bir sisteme sahip olmanızı gerektiriyor.

Örneğin CyanogenMod’un son versiyonu için yükleme işleminin detaylı anlatımını burada bulabilirsiniz.

Değişik Kernel (Çekirdekler)’ler yükleme

Android’in linux tabanlı bir sistem olduğunu biliyoruz. Bu işletim sisteminin çekirdeği (kernel) de linux çekirdeği. Tıpkı değişik rom’lar gibi bu kernellerin de bağımsız geliştiriciler tarafından değiştirilerek derlenmiş versiyonları mevcut.

Kernel, linux sistemlerinde en alt seviye işlemleri gerçekleştiren birimdir (işlemci ve hafıza yönetimi, donanım sürücüleri vs.). Bu kerneli özelleştirerek elde edilebilecek avantajları sıralarsak:
İşlemcinin voltajını düşürerek daha az pil harcamasını sağlamak
İşlemciyi overclock ederek daha hızlı çalışmasını sağlamak
Çipin üzerinde olmasına rağmen kernel’de driver’ı olmadığı için kullanamadığınız 720p HD video kaydı, FM Radio gibi özellikleri kullanabilmek
Ses seviyelerini çekirdek seviyesinde arttırmak

Bu çekirdekleri yüklemek de sistemin en alt seviyelerine erişim gerektirdiği ve recovery’den yapılması gerektiği için root’lu olmanız burada da ön koşul.
Root Erişimi gerektiren Uygulamaları Çalıştırma

Bu yukarıda saydığım avantajar dışında, android market’te ya da çeşitli kaynaklarda bazı yararlı application’lar var ki, root erişimi olmadan işlevlerini yerine getiremiyorlar. Bu programlar root erişimi gerektiği zaman sistemden bu izni izniyorlar ve bu izni onaylayıp onayalamadığınızı sormak için karşınıza bir “superuser request (superuser isteği)” penceresi çıkıyor, eğer onaylarsanız o uygulama artık superuser olarak yani root haklarıyla gereken işlemleri gerçekleştirebiliyor.

Alttaki adreste her model için rom bulunmaktadır.

2 thoughts on ““ROOT” nedir? “ROM” nedir?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.