Hack ve DDos nedir?

2011’in son dönemleri ve 2012 Bilgi Güvenliği kanadında çok hareketli geçti diyebiliriz. Bunun için üzülenler ve sevinenler olmuştur ama “bir musibet bin nasihatten iyidir” diyorum umarım artık gereken ilgi olacaktır ve ya ilgilenen kurum sayısı azda olsa artacaktır.
Bilgi Güvenliği alanının genişlemesi ve gelişmesi güzel ama bu konuda tabiî ki sıkıntılar oluyor. Dünya alışkın olduğundan sanırım haberleri gayet güzel anlatırken bizim medyamız alışkın olmadığından terimleri karıştırıyor. Ancak bir yıldır düzenli olarak haber yapmalarına rağmen hiç araştırma ihtiyacı da duymuyorlar olsa gerek sürekli aynı hataları yapıyorlar. Araştırmasınlar uğraşmasınlar bir sürü işleri var, bunu da siz yapın diyor olabilirler. O kadar yoğunluğun içinde Dos,DDos ve Hack terimlerini mi araştıracaklar?

Dos (Denial-of-service) : Tek bir kaynaktan gelen saldırılardır.  Etkisi çok güçlü değildir. Engellenebilmesi mümkündür.
DDos (distributed denial-of-service) : Birden fazla kaynaktan gelen saldırılardır. Buradaki kaynaklar sahte ( spoof ) ip adresleri olabileceği gibi, bir botnet ağına bağlı zombi bilgisayarlar da olabilir. Zombi denilen bilgisayar ise herhangi bir antivirüs, firewall gibi güvenlik yazılımlarını bulundurmayan, güncelleştirmesi yapılmamış bilgisayarlar için kullanılan bir terimdir.
DoS ve DDoS saldırılarının temel amacı hedeflerini etkisiz hale getirmektir, yani servis dışı bırakmaktır.
Hack : Linux dünyasında hacker iyi bir anlamla olmakla beraber, bir sisteme izinsiz giriş sağlayıp, oradaki bilgileri çalmaktır.

Hack tamamen Dos ve DDostan farklıdır. Çok karıştırılır, artık karıştırılması istenmemektedir. İlk defa duyulan bir terim değildir artık sürekli duyuyoruz. Bu yazıdan sonrada umarım birkaç medya artık dikkat edecektir. Olurda medyadakiler artık DDos ve Hack karıştırmazlarsa 🙂

Furkan SANDAL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.