2015'te Gmail Güvenliği

Gmail, 2012 yılında netleşen rakamlar ile dünyanın en çok kullanılan mail servisi oldu. Birçok son kullanıcı dışında, birçok şirket ve kurumda Gmail altyapısını kullanıyor. Gün geçtikçe Google gibi şirketler güvenlik önlemlerini artırsa da, son kullanıcılarında yapması gereken şeyler var. Google yapısı gereği bu güvenlik önlemlerini almamız için de çok basit bir şekilde yapılandırmamızı sağlıyor. Bunları yaparken herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymuyoruz. Aşağıda son yenilikler ile kontrol etmeniz gereken güvenlik önlemlerini sıraladık.

Gmail Güvenliği
2 faktörlü doğrulama

2 faktörlü doğrulama en iyi güvenlik önlemlerinden bir tanesidir. Hesabınızı sadece parola ile değil, telefonunuz ile de koruma altına almaktadır. Gmail’de telefon numaranızı veriyorsunuz ve telefonunuzu doğruluyorsunuz. Birisi olur ki parolanıza erişse bile telefonunuza gelecek 6 haneli doğrulama koduna (sms/sesli) ulaşamayacağı için hesabınıza erişemeyecektir. 

2 Faktörlü Doğrulama


Her zaman kullandığınız cihazlarınızı (PC, tablet, telefon) , 30 gün süreyle doğrulama kodu almadan giriş yapmak için seçebilirsiniz. Bu daha basit hale getirebilir sizin için ama güvenlik için 10 saniyelik bir işlemden kaçmamak gerekir. Hesabınıza eriştiklerinde yaşayacağınız sıkıntı daha fazla olacaktır.

Peki  “Şarjım biterse ve ya yurtdışında telefonuma erişim imkanım olmadığı durumlarda ne olacak?” diye düşünebilirsiniz. Google bu tür bir sıkıntı için ise yedek kod imkanı sunuyor. Tek seferde kullanacağınız kodları alarak böyle bir durum olduğunda hesabınıza bu doğrulama kodları ile ulaşmanızı sağlıyor.


Son aktiviteleri takip

Herhangi bir şeyden şüphelenirseniz son etkinlikler sayfasından hesabınıza giriş yapılan browser, IP adresi, konum, tarih ve saat bilgilerini kontrol edebilir, hepsinde oturumu kapatabilirsiniz. Ayrıca dışarıda hesabınıza giriş yapmak zorunda kalabilirsiniz ve çıkış yapmayı unutmuş olabilirsiniz. Bu tür durumlarda da son etkinlikler sayfasından açık olan bütün hesaplardan çıkış yapabilirsiniz. Aynı zamanda “Uyarı Tercihi” kısmından herhangi bir şüphe olduğunda sizi uyarmasını isteyebilirsiniz. 

Son Aktiviteler

Ayarları ve hesap izinlerini kontrol etmek

Gmail ayarlarını sık sık gözden geçirmek gerekir. Herhangi bir sorun görünmüyor olabilir ama başka bir kişi hesabınıza giriş yapıp herhangi bir yönlendirme yaparak hareketlerinizi takip ediyor olabilir. Yönlendirme ve POP/IMAP ayarlarını kontrol edip şüphelendiğiniz durumlarda müdahale etmeniz gerekir.

Gmail Ayarlar



Hesap izinleri de dikkat edilmesi gereken bir husustur. İnternette bugün birçok site/uygulama Facebook, Twitter, Linkedin, Gmail v.s. ile direkt kayıt imkânı sağlıyor. Bu birçok kullanıcı için kolay olsa da, bu sitelerin bizden nelere ulaşacağını kontrol etmek gerekir. Bu yüzden önceden izin verdiğiniz site/uygulamaları ve bunlardan kullanmadıklarınızı veya bilmediklerinizi kaldırmanız bilgilerinizin dolayısıyla hesabınızın ulaşılmasını daha güç hale getirecektir.

Gmail Hesap İzinleri

 Doğru parola seçmek ve onu korumak
Yukarıda saydığımız güvenlik önlemleri sizi korumak için yeterli olmayacaktır. En önemli güvenlik unsuru kullanıcılardır. İlk önlem güçlü ve doğru parola seçmektir. Bu en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Güçlü ve doğru parola seçmek başka bir yazının konusu olacaktır. Ama sizler için bu yazımızda da kısaca birkaç öneride bulunalım.

Parola Güvenliği

  • Eğer parolanızı hemen aklınıza geliyorsa, herkesin aklına gelebilir.
  • Sadece harf ve numaralardan oluşan parolaları unutun. Bugün birçok uygulama buna zaten izin vermemektedir. Onlara kızmayın.
  • Sembol, sayı, harf ile mantıklı kombinasyonlar hem unutulmaz  hem de güçlü parola oluşturmanızı sağlayacaktır.



Kimseye güvenmeyin

Evinizin anahtarını bugün kimseye güvenip vermiyorsanız, parolanızı vs de kimseye vermeyiniz. Phishing maillere çok dikkat etmeniz gerekir. Birçok veri hırsızlığı bu tür mailler ile gelmektedir. Son zamanlarda popüler olan cryptolocker ransomware çok tehlike yaratmaktadır. Arkadaşlarınız sizden mail ile maddi yardım talebinde bulunmaz. Olası bir durumda ulaşabiliyorsanız kişiye veya yakınlarına ulaşıp durumu netleştiriniz. Bu ve daha birçok sebepten dolayı internette kimseye güvenmeyiniz. Çünkü arkadaş ve ya yakınlarınızdan geliyor gibi görünebilir ama hesaplarının başkalarının eline geçebileceğini unutmayınız.

Kimseye Güvenmeyin
Virtually nothing is impossible in this world if you just put your mind to it.


Furkan SANDAL

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.